Lorelein legenda
Lorelei (tai Loreley) on tunnettu saksalainen taru, joka liittyy myyttiseen naishahmoon ja Reinin jokimaisemiin. Tarina on saanut monia versioita ajan myötä, mutta sen ytimessä on lumoava ja kohtalokas nainen, joka liittyy Reinin vaaralliseen kohtaan.
Lorelei on osa saksalaista kertomusperinnettä. Lorelei oli hyvin kaunis nainen ja tahtomattaan niin viettelevä, että kaikki miehet halusivat häntä. Hän ei pystynyt torjumaan kosijoitaan ja oli siten häpeäksi kotikaupungilleen Reinin varrella sijaitsevalle Bacharachille. Kaupunkilaiset uskoivat Lorelein olevan noiduttu ja lähettivät hänet piispan luo. Piispa kuitenkin uskoi tytön syyttömyyteen ja julisti tämän vapaaksi synnistä.
Lorelei itki, että koituu kohtaloksi jokaiselle miehelle, joka vain katsookin häneen. Hän rakasti vain yhtä miestä, mutta tämä oli lähtenyt merille. Hän toivoi kuolemaa, mutta hyväsydäminen piispa ei halunnut antaa sellaista tuomiota, vaan ehdotti Lorelein ryhtyvän nunnaksi luostariin. Matkalla luostariin ohitettiin Reinin rantakallio, ja Lorelei pyysi kerran vielä saada ihailla Reinin kaunista jokimaisemaa. Niin Lorelei päästettiin kiipeämään, ja huipulle päästyään hän sanoi: ”Näettekö tuon kaukaisen laivan joella? Se on rakastettuni laiva.” Sitten Lorelei hyppäsi jokeen, perässään murheen murtamat saattajat.
Nykyään Reinin varrella on rantakallio, jota kutsutaan nimellä Lorelei. Se on vaarallisessa paikassa, ja siellä on sattunut paljon onnettomuuksia. Lorelein uskotaan yhä houkuttelevan kauniilla laulullaan matkalaisia tuhoon.
Tarinan perusjuoni
Lorelei on kaunis nainen, joka istuu korkealla kalliojyrkänteellä Reinin varrella, nykyisessä Saksassa Sankt Goarshausenin ja Sankt Goarin välillä. Hän harjaa kultaisia hiuksiaan ja laulaa niin lumoavasti, että ohitse purjehtivat laivurit unohtavat ohjata aluksiaan ja haaksirikkoutuvat virtaukseen tai törmäävät kallioon.
Loreleifelsen – itse kallio
Lorelei on myös oikea paikka – noin 132 metriä korkea kallio Reinin varrella. Se sijaitsee kohdassa, jossa joki tekee jyrkän mutkan ja virtaus on vaarallisen nopea ja kivinen. Kallio on toiminut innoittajana monille legendoille, runoille ja sävellyksille.
Heinrich Heinen runo (1824)
Tunnetuin Lorelei-tarina löytyy Heinrich Heinen runosta "Die Lorelei", joka julkaistiin 1824. Tässä runossa laulava nainen istuu kallion päällä ja hänen laulunsa lumoaa ohikulkijat. Runo on melankolinen ja kohtalokas, ja siitä on tehty monia sävellyksiä, mm. Friedrich Silcherin tunnettu lied.