
Lohikeittoa. Kuvituskuva © (2025) Toivo Miettinen.
Rannankanttauskeitto Hatti Jahusen tapaan
"Lohikeitto, jossa on kriisinkestävää kermaisuutta ja sivistynyttä savuista sulavuutta."
Ainekset (4–5 annosta)
n. 400 g lohta (tuoretta tai savulohta)
5–6 perunaa (jauhoisia, kuorittu ja kuutioitu)
1 sipuli, silputtuna
1 porkkana, viipaleina tai pieninä kuutioina
(valinnainen) 1 pieni pala selleriä (tai 1/2 tl sellerisuolaa, jos tuoretta ei ole)
7–8 dl vettä
2 laakerinlehteä
5–8 maustepippuria
suolaa, maun mukaan
(valinnainen) tilliä tai ruohosipulia koristeluun
150 g Koskenlaskija-sulatejuustoa (savu tai perinteinen) – eli noin ⅗ tavallisesta foliopaketista
Valmistusohje
Kiehauta vesi, lisää siihen perunat, porkkanat, sipuli, selleri, laakerinlehdet ja maustepippurit.
Keitä 10–15 minuuttia, kunnes juurekset ovat lähes kypsiä.
Lisää kuutioitu lohi joukkoon ja hauduta vielä 5–7 minuuttia.
Pienennä lämpöä, lisää sulatejuusto palasina ja sekoita rauhallisesti, kunnes juusto on täysin sulanut.
Mausta suolalla (ja halutessasi ripauksella valkopippuria).
Koristele hienonnetulla tillillä tai ruohosipulilla.
Hatin tarjoiluvinkki: "Keitto nautitaan parhaiten vanhan venevajan kupeessa, kun tuuli käy luoteesta ja leipä on päivän vanhaa, mutta sydän lämmin."

© (2025) Toivo Miettinen.
