Kuvassa pihasyreenin kukkaterttuja ja niistä valmistettua hienostunutta juhlajuomaa.

Syreeninkukkajuoma

Juomaan käytettävien syreenien tulee mieluiten olla vanhaa tuoksuvaa pihasyreenilajiketta (Syringa vulgaris), ei jalosyreenejä, koska jalosyreenit ovat saattaneet jalostuksen myötä menettää hienoimmat arominsa. Violetit kukinnot antavat juomalle kauniin värin, mutta juoman voi yhtä hyvin valmistaa myös valkoisistakin kukinnoista. Perinteiset pihasyreenit usein ovat pihapiirin vanhoja pensaita, ja ne tunnistaa siitä, että kasvavat yleensä suuremmiksi kuin jalostetut lajikkeet.

 

Ainekset

30 kpl syreenin kukintoja
1 litra vettä
750 g sokeria
1 luomusitruuna
15 g viinihappoa

Huuhtele syreenin kukinnot kahteen kertaan kylmällä vedellä.
Riivi tertuista kukat suureen kulhoon.
Pese sitruuna ja viipaloi se kukkien joukkoon.

Kiehauta vesi ja sokeri ja keitä, kunnes sokeri on sulanut.
Kaada liemi kukkien ja sitruunoiden päälle ja sekoita joukkoon viinihappo.
Painele kaikki kukat sokeriliemeen ja anna ainesten jäähtyä peittämättä.

Peitä jäähtynyt seos tuorekelmulla ja nosta se uuttumaan kylmään kahdeksi vuorokaudeksi.
Siivilöi mehu puhtaisiin pulloihin, nosta kylmään ja nauti noin kuukauden kuluessa.

 

Mehu laimennetaan maun mukaan kuplivalla vedellä tai ihan vain raikkaalla vedellä.
Juoma täytyy säilyttää kylmässä ja juoda tuoreeltaan seuraavien kuukausien aikana.
Sitä voi myös pakastaa.

Avattu pullo säilyy kylmässä noin viikon.

Juoman voi valmistaa myös sitruunahapolla, mutta on suositeltavampaa käyttää viinihappoa, koska se on hellävaraisempi hampaille.

 

Juoma sopii alkoholittomana kaiken ikäisille, mutta jos välttämättä haluaa, syreenijuoman voi laimentaa kuplavedellä ja säväyttää pienellä tilkalla hyvää giniä.

 

Erotin © Toivo Miettinen

Tämän sivuston sisältö on lisensoitu Toivo Miettinen CC BY-ND 4.0 -lisenssillä.

CC BY-ND 4.0 -lisenssi