Virtsapasa tyhjentyy pellolle,

 

Muistuipa mieleeni tapaus Riistavedelta 1970-luvun lopulta. Paikkakunnalla pitivät taloa sisarukset, kaksi jo aikuiseen ikään ehtinyttä tomeraa naisihmistä Traktorihommat ja muut miestentyöt hoiteli kartanon renkipoika. 

Navetan virstakaivo piti aika ajoin tyhjentää ja tarkoitusta varten oli hankittu traktoriin nostolaitekiinnitteinen virstapasa, noin 200-300 litran vetoinen säiliö, jota kuljeteltiin uuden Valmet 500:n voimin.

Säästäväisyyttään - tai mistä lienee syystä - pasan varusteisiin ei kuitenkaan oltu hankittu imupumppua (nykyisinkin isot lietevaunut toimivat imu/paine-kompressorin avulla), vaan säiliö täytettiin traktorin imusarjasta otetulla alipaineella jonkinlaisen lisävarusteen avulla.

Homma pelasi hyvin kun moottorissa piti riittävästi kierroksia ja varoi etta nestepinta ei noussut liikaa säiliössä.

Kerran väistämätön kuitenkin tapahtui: moottori kävi täysillä kierroksilla ja traktorimiehen huomio oli kiinnittynyt väärällä hetkellä johonkin muuhun. Moottori imaisi kitaansa sitä itseään. Selvähän tuo on miten siinä kävi! En tiedä tarkemmin mita kaikkea moottorista särkyi, mutta kerrotaan paukkeen olleen kova ja remontin tulleen melko kalliiksi...

Jälkeenpäin olen myos miettinyt että mahtoi olla naurussaan pitelemistä sillä remonttimiehellä, jonka piti tuo virstaan tukehtunut moottori avata ja korjata...