Vantu-Kalle ulkona iso turkislakki päässään
Kaarlo Haapakoski 1924–2023

 

 

Tipitii, ystävät!

 

Muistamme kunnioittaen ja kaivaten miestä, joka on meille kaikista panumalaisista tuttuakin tutumpi - Kallea. Kalle eli liki sadan vuotensa aikana pitkän ja merkityksellisen elämän. Olen onnekas, kun olen saanut olla hänen naapurinsa yli kolmekymmentä vuotta.

 

Haluan jakaa kanssanne joitakin ajatuksia tästä erityisestä miehestä.

 

Kalle on mies, joka rakastaa sanoja ja niiden voimaa. Yksi hänen lausahduksistaan on jäänyt elämään erityisesti mielessänii: "Tipitii". Siinä kiteytyy yhdellä sanalla koko hänen positiivinen asenteensa ja valoisa, elämänmyönteinen filosofiansa. Kalle on mies, joka ei koskaan menetä toivoaan tai huumorintajuaan, vaikka elämä olisi kuinka haastavaa.

 

Kylässämme rakennetaan parhaillaan uutta siltaa, ja se johtaa ajatukseni Kalleen ja hänen elämänsä merkitykseen. Kalle on aikoinaan ollut mukana rakentamassa siltaa, joka palveli meitä uskollisesti yli kuusi vuosikymmentä. Mutta Kalle ei ole vain konkreettinen sillanrakentaja. Hän on myös kuvaannollinen sillanrakentaja, joka luo yhteyksiä sukupolvien, vuosikymmenten ja erilaisten kokemusten välille. Hän on mies, joka ymmärtää, että siltojen rakentaminen on tärkeää, ei ainoastaan fyysisesti, vaan ennen kaikkea henkisesti ja sosiaalisesti.

 

Kalle on myös Panumalaisuuden ikoni. Kun suljemme silmämme ja kuulemme sanan "Panuma", hyvin moni meistä näkee sielunsa silmin Kallen värikkään hahmon touhuamassa omia pieniä askareitaan. Kalle edustaa monille meistä kaikkea sitä hyvää ja kaunista, minkä yhdistämme kyläämme.

 

Kalle elää ikuisesti muistoissamme siltojenrakentajana.

 

Nyt ylittäessämme siltoja muistakaamme aina Kallea. Hän on saanut oman, liki satavuotisen sillanrakennustyönsä päätökseen. Muistakaamme Kallen elämäniloa, hänen työtään ja hänen hengenperintöään. Muistakaamme hänet sillanrakentajana - sekä konkreettisena että kuvaannollisena. Ja muistakaamme hänet miehenä, joka rakastaa kotikyläänsä ja sen ihmisiä.

 

Kiitos, Kalle! Sinä jätät jälkesi tähän maailmaan ja sydämiimme.


Tipitii, Kalle. Tipitii!

 

Erotin © Toivo Miettinen

Tämän sivuston sisältö on lisensoitu Toivo Miettinen CC BY-ND 4.0 -lisenssillä.

CC BY-ND 4.0 -lisenssi